Az állandó kockázat

Kiterjesztés, ingóságok

Sajnos nem sokan vannak vele tisztában (és a legtöbb biztosító sem igyekszik felhívni rá a figyelmet), hogy egy megkötött lakásbiztosítás „határai” meddig is érnek valójában.

Aki abba a hitbe ringatja magát, hogy ha rendelkezik biztosítással, akkor kényelmesen hátradőlhet, mert mindene védve van.

Nos, ez olyannyira nincs így, hogy egy kertes ház esetében még a telekhatárig sem ér a védelem, arról pedig, hogy bent mi a helyzet, külön érdemes szót ejteni.

Az alap lakásbiztosítás ugyanis semmi másra, csak és kizárólag az ingatlan szerkezeti egészére érvényes, vagyis a határoló és tartó falakra, az alapra, a tetőszerkezetre, födémre, esetenként a nyílászárókra, és ezzel ki is fújt a dolog.

Nem tartozik hozzá semmilyen egyéb vagyon, csak a csupasz épület.

Mondhatnánk, hogy az is elég, azonban aki így vélekedik, az súlyos tévedésben él, avagy nincs tisztában azzal, hogy mit is ér a sok év alatt felhalmozott ingó vagyona.

Pontosan ezért lett kitalálva a biztosítás kiterjesztésének lehetősége, hiszen ennek a segítségével már valóban közel 100%-os eredményességet lehet elérni, feltéve, hogy él benned az igény erre.

Az ingó vagyon védelme

Biztosítási események

Igazán meglepő tud lenni, amikor az ember szembesül azzal a ténnyel, hogy a háztartásában található ingóságok összértéke meghaladhatja a 2,5 millió forintot is.

És itt még csak egy átlagos, alap felszereltségű otthonról beszélünk, nem olyanról, ahol például egy gyűjtemény, vagy nagyobb értékű műtárgyak találhatóak.

Ebbe beleszámítanak a bútorok, az elektromos eszközök, a háztartási gépek, fürdőszobai berendezések, konyhai eszközök, de még a ruhák, cipők is!

Egy lakásban élni egy dolog, de önmagában mit sem ér, ha teljesen üres, és egy hálózsákban alszol a földön, egy darab kartonpapíron vagy csupasz matracon.

A mindennapi élethez vannak bizonyos minimális szükségletek, ebbe pedig beletartoznak a használati tárgyak is, melyek nélkül nemigen lenne elképzelhető egy normális életvitel.

Biztosítási eseménykor nem csak az ingatlan sérülhet, de a benne található ingó vagyon is, aminek a hiánya ugyanolyan fájó lehet, és ugyanúgy javíttatni, pótolni kell, ha megrongálódott vagy tönkrement.

Ha nem szeretnéd, hogy egy nagyobb káreset után akár hónapokig is azok nélkül a tárgyak nélkül kelljen élned, melyeket a káresetben elvesztettél, akkor igenis érdemes elgondolkodni a lakásbiztosítás kiterjesztésén ezekre a holmikra is.

Kinti elfoglaltságok

Kertes házak esetén mindenképpen jó tudni, hogy az alap lakásbiztosítási csomag nem terjed ki a telekhatárig, ugyanúgy csak az épületet védi. Vagyis nem tartozik bele a kerítés, a járda, kerti építmények, de még a garázs vagy szerszámos kamra sem, hogy az állattartáshoz szükséges épületekről ne is beszéljünk. Ezek ugyanúgy értéket képviselnek, és szintén fájdalmas lehet az elvesztésük, megrongálódásuk, pláne, ha még bennük is található ez- meg-az. A kerti kisgépek, szerszámok, kerti sütő, vagy a garázsban tartott jármű és ott tárolt ingóságok ugyanúgy veszélynek vannak kitéve. Sőt, a garázs még akkor sem számít biztosítási szempontból, ha a ház részék képezi, egybeépült vele. De egy igényes kerítés, automatizált kapu is jelentős értéket képvisel, és mivel ezek az ingatlan legkülső kihelyezett állásai, így talán még nagyobb veszélynek vannak kitéve. Rádőlhet egy fa, nekitolathat egy figyelmetlen sofőr, tönkremehet a kapu elektronikája egy villámcsapás miatt, szóval számos olyan dolog következhet be, ami utána pénzt von el a kasszából, és az alap biztosítás nem fedezi. A kiterjesztés ezért ezek esetében is ajánlott, mert bár bízhatsz a jó szerencsédben, de ha cserben hagy, akkor bizony kénytelen leszel mélyen a zsebedbe nyúlni. 

Lakásbiztosítás – csak érthetően!